11. feb, 2018

Vänta nu, vad hände där?

Rymdindustrin är relevant som aldrig förr, tack vare det galna geniet Elon Musk och SpaceX! Ni har säkert sett bilder på dockan Starman i sin röda Tesla i omloppsbana runt jorden, men bara för att den är så cool får ni se den igen: 

Ni kanske redan vet allt om vad som hände och varför det är en sån big deal, men om ni inte vet ska jag ge er en kort briefing här. Det första jag vill säga är:

Universum är en märklig plats där konstiga saker kan hända. 

Jag har pratat förut om att NASA och ESA planerar att sätta den första människan på Mars. De bygger tillsammans Orionkapseln, som ska ta astronauter till den röda planeten. NASA bygger också SLS, Space Launch System, som kommer vara världens hittills största raket för att kunna ta Orionkapseln upp ur jordens atmosfär och lämna jordens gravitation. 

MEN!

Både NASA och ESA är stora organisationer som drivs av skattepengar, och på grund av det måste allt följa protokoll, vara säkert osv osv. Med andra ord; allting tar väldigt lång tid. Elon Musk, som också är grundare av kända företag som tex Paypal och Tesla, tyckte att det var lite tråkigt och bestämde sig för att grunda sitt eget rymdföretag, SpaceX, för att snabba på utvecklingen lite. Och han har rätt - det behövs ett nytt "space race". Det var ju faktiskt främst på grund av Kalla Kriget och rivaliteten mellan Sovjet och USA som gjorde att vi har haft människor på månen under 60- och 70-talen. 

Därför bygger Elon sin egna Mars-raket, Falcon Heavy (bilden nedan). Side note: Falcon Heavy heter just så efter Millenium Falcon från Star Wars. Nördigt som satan, och jag älskar det.

 

Falcon Heavy är den största raketen som byggts sedan Saturn V som tog oss till månen (bild nedan), har kapacitet att ta människor till Mars, och inte nog med det, den kan återanvända raketmotorerna efteråt! Det här har SpaceX gjort i åratal med sin mindre raket Falcon 9, men uppskjutningen som ägde rum förra veckan var det allra första testet för Falcon Heavy. 

För att veta hur raketen beter sig när det är skarpt läge är det viktigt att ha något som väger lika mycket som astronauter och allt de behöver skulle göra, även fast det här bara var en testuppskjutning. Det allra första testet är dock väldigt riskfyllt, och allt kan i princip sprängas vilken sekund som helst. Därför vill man inte sätta något som faktiskt har ett värde i nyttolasten. Det är här, iallafall om man är galen och heter Elon Musk, man bestämmer sig för att skjuta upp sin egen bil i rymden. 

Japp, den röda bilen är Elon Musks alldeles egna, privata, Tesla. 

På grund av honom har vi nu en bil i omloppsbana runt solen. Som sagt, världen är en konstig plats när det här är det första, riktigt stora steget i att sätta den första människan på en annan planet. 

Här har ni en kort version av hur uppskjutningen gick till, och jag kan rekommendera att spola fram till 2:40 när de två sidoraketerna landar. För er som redan är ingenjörer: ni förstår hur svårt det är att bygga ett sånt kontrollsystem. För er som inte är ingenjörer men vill få en spontan reaktion av hur coolt det där är:

HERREEEEE FREAKING GUUUUUUUD VAD SVÅRT DET ÄR ATT GÖRA DET DÄR! - Hannah Petersson, 2018

Som avslutning: de skulle landa tre delar av raketen, men en failade. Sånt som händer. Starman doesn't care. Han är påväg mot nya, outforskade, mer spännande platser ändå.

Ciao!