9. maj, 2017

Rymdforum Dag 1

Idag spenderar jag dagen på Kiruna Folkets Hus där Rymdforum äger rum! Det är en mässa som äger rum vart annat år, och är en av de största rymdevenemangen i Sverige. Vi har fått föreläsningar av många pampar, exempelvis Stas Barabash som är föreståndare för IRF i Kiruna (se bild). Han sitter med och bestämmer vilka som ska få nobelpris och är också gift med en av våra lärare, Victoria. Han berättade om IRF's historia i Kiruna och vilka instrument de gör och vilka uppdrag de har varit med på hittills. IRF har haft instrument med på uppdrag till alla planeter ut från Merkurius till Saturnus! De hade också ett instrument på Rosetta som hälsade på en komet 2014. 

Vi har också hört på Norrbottens landshövding, LTU's rektor Johan Sterte och en rik rymdentusiast som vill skicka sin egen satellit till en asteroid. 

Vi får också fika, lunch, mer fika och middag. En stor motivation att ta sig var som helst.

I  eftermiddag ska vi också få lyssna på Christer Fuglesang. Jag var sjukt nära på att gå in i honom när jag var påväg till toan förut. Han märkte det inte tror jag. Tur. Annars hade jag väl bara fått ta mitt pick och pack och flytta till Mauretanien eller nåt annat ställe långt bort.