1. maj, 2017

SpaceX

Idag har vi suttit i skolan och gjort BEXUS! Jag har programmerat vår omborddator så att vi ska kunna skicka kommandon till vårt experiment och skicka ner mätdata från våra sensorer. Vi har också tagit oss tid till att se SpaceX launch av Falcon 9, det är alltid lika kul att se! Ju längre in man kommer i utbildningen, desto mer imponerad blir man av hur grymma de är för desto mer förstår man av hur komplicerat det de gör är. Youtube-videon är här och lift off är ungefär 11 min in i videon. Sen landar de raketen också! SJUKT! Det här är rymdteknik när det är som bäst.

För typ två år sen läste vi en kurs i reglerteknik, det är typ hur man kontrollerar saker genom att kontrollera att de har kontrollerats. Bra förklarat va? Tänk dig typ att du har ett rum och du ska ställa in temperaturen på luftkonditioneringen. Du ställer in temperaturen på 22 grader. Rummet blir 22 grader varmt, och du är glad. Sen tänder du en brasa och temperaturen stiger till 30 grader, men du vill fortfarande att rummet ska vara 22 grader varmt. Då måste luftkonditioneringen reglera för detta och skicka ur mer kalluft så att temperaturen blir 22 grader igen. Det gör den genom att ha en termometer som mäter temperaturen, och genom att jämföra om det är kallare eller varmare än vad det ska vara kan den ställa in hur varm luften den skickar ut ska vara. Det är mycket svårare än vad det låter! I vår kurs hade vi ett enklare exempel än det jag precis beskrev, och det tog lång tid innan vi fick det att fungera.

Tänk dig då att du har en raket som kommer från rymden med 2000 km/h och ska landa på en liten platta utan att gå sönder. Falcon 9, SpaceX raket, är full med reglerteknik som är miljoner gånger mer komplicerad än vårt lilla exempel. Den måste reglera för alla små vindpustar och andra saker som påverkar den, hela vägen från rymden och ner. Det är helt otroligt att de lyckas med detta!