30. apr, 2017

EXIST + IRIS = sant

Som jag har nämnt tidigare är vi två team från Kiruna som är engagerade i BEXUS just nu, EXIST, som jag är med i, och IRIS. Vi har samma deadlines som varandra och om 10 dagar är nästa stora deadline: CDR-versionen av SED'n ska lämnas in till SNSB, DLR och ESA. 

Det är många förkortningar i rymdindustrin. Folk brukar hänvisa till detta fenomen som TWA, three word achronym.

CDR står för critical desgin review, SED för student experiment dokument, SNSB är svenska rymdstyrelsen, DLR tyska rymdorganisationen och ESA är european space agency. Vad detta betyder är alltså att vi ska vara helt klara med designen av experimentet, det ska skrivas ner och skickas till experterna på rymdorganisationenra för granskning. Jag skulle tippa att det dokumentet kommer bli ungefär 150 s långt den här gången, och det växer och växer fram tills att ballongen ska släppas! 

På IRIS hemsida har de lagt upp en bloggpost om hur det känns när de här deadlines närmar sig. Huvudet brinner, experimentet brinner och ja, hela världen brinner. Väldigt beskrivande!

Idag är det Valborg, studenternas högtid! Vi ska grilla och sjunga sköna maj. Förväntat väder: 1 dm nysnö. Man kan ju inget annat än att älska Kiruna.

Bild cred: Ingo Wagner