28. apr, 2017

Exjobb!

Hejsan svejsan!

Idag vill jag berätta om min coola kompis Sofia! Hon går året över mig, dvs femte året, och håller just nu på att göra sitt exjobb på KTH i Stockholm! Exjobb är det absolut sista man gör innan man tar examen för att bevisa att man har lärt sig tillräckligt mycket för att kunna jobba som civilingenjör. Det är typ ett stort projekt som tar ungefär en termin att göra och man kan göra det på sitt eget universitet, ett annat universitet eller på ett företag. Många tar chansen att åka utomlands och göra sitt exjobb, exempelvis Jonah som är i Japan nu! (Hans blogg kan du hitta här!) 

Sofia läser inriktningen 'Rymdens och atmosfärens fysik' och håller på med spektralbildsanalys av data som kommer från Hubbleteleskopet (HST)! HST är världens hittills bästa rymdteleskop och ligger i omloppsbana runt jorden på ungefär 550 km höjd. En spektralbild är en bild där man kan se vilken sorts ämne det man kollar på består av, och Sofia tittar närmare på att hitta väte i utkanten av atmosfären på en av Jupiters största månar, Europa. På månens yta finns det mycket is och i atmosfären finns syre som har ursprung ur isen, men eftersom en vattenmolekyl innehåller väte också är det intressant att veta var det har tagit vägen. Forskare har länge pratat om att det borde finnas där och nu är det Sofias uppgift att hitta det! 

Hon är intresserad av både atmosfärsfysik och bildbehandling vilket gör att det här projektet är perfekt för henne, och det är verkligen ett häftigt ämne! Dessutom jobbar hon på samma universitet som Christer Fuglesang. Hon berättade att hon hade varit på något seminarium i början av exjobbet och inte märkt förrän efteråt att han hade suttit snett framför henne hela tiden. Hon blev ganska chockad när han vände sig om :D 

Bilden på henne är från när hela rymdteknikprogrammet skulle se solförmörkelsen för två år sedan. Alla såg den, utom vår klass som hade tenta i elektromagnetisk fältteori. Vi var väldigt avundsjuka när vi såg vår professor i kursen vi hade tenta i stå och titta upp mot himlen utanför tentasalens fönster medan vi satt inne och löste hans ekvationer. Bara att vänta på nästa solförmörkelse år 2126! ;)