17. apr, 2017

3 anledningar till att läsa rymdteknik!

Jag har hört att sista dagen att göra sitt studieval på antagning.se är imorgon, så jag vill slå ett slag för rymdteknikprogrammet! Jag har gjort en liten lista här på varför man ska välja civilingenjör i rymdteknik!

 

1) Man får lära sig massa saker om ett intressant ämne! Kanske säger sig självt, men det är inte många utbildningar där man får lära sig allt om hur en satellit fungerar, hur den rör sig i rymden och vad man måste tänka på för att elektronik ska fungera i vakuum och stark strålning! Eller varför inte gå inriktningen Rymdens och atmosfärens fysik, och lära sig mer om solsystemets fysik, kosmologi eller klimatmodeller! Om man är det minsta intresserad av rymd, väder, klimat, raketmotorer eller om man kan odla potatis på Mars, är det här rätt val för dig!

2) Man får bo på intressanta ställen! Innan jag flyttade till Norrland visste jag inte så mycket om den delen av landet alls. Nu vet jag att vinter är bästa årstiden för att man inte bara har slask, utan faktiskt snö. Man kan åka skidor på flera ställen nära, se ishotellet, se norrsken var och varannan dag samt renar till och från skolan. Luleå är superfint med allt vatten och Kiruna är en av de mest exotiska städer man kan bo i, inte minst pga stadsflytten och liknande. Om man är intresserad av rymdindustri är det här också bästa stället att söka sig med Esrange, Instituet för Rymdfysik och EISCAT som granne!

3) Man får möjlighet att engagera sig i coola projekt som tar en jorden runt! Om man vill kan man engagera sig som satan! Det senaste året har jag varit i: Israel, Mexiko, Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike och gjort rymdrelaterade grejer! Många av de här resorna är tack vare BEXUS-projektet jag är med i, men jag har också presenterat ett projekt på världens största rymdkonferens och varit på rymdsommarskola vid Medelhavet! Det finns massa möjligheter man kan nappa på. En klasskompis gör till exempel praktik på NASA i skrivande stund och en annan klasskompis ska på utbyte till Australien inom ämnet flygteknik. Om man bara får upp ögonen för vad man kan göra och vart finns det få saker som begränsar en. Mycket blir man sponsrad med också, så man slipper betala själv!

Jag hoppas verkligen att jag får se nån som läser den här bloggen som rymdare i höst! Hör gärna av er med frågor. :D