13. apr, 2017

Nolle-p!

Nolle-p, kort för nolle-perioden, är allmänt beskriven som en av de bästa perioderna av studentlivet! På LTU fungerar det typ som ett rollspel som hela skolan är engagerade i med följande karaktärer:

1) Nollor, alla nya studenter! 

2) Phösare, uttalas fösare, är frivilliga studenter som jobbar dygnet runt för att fösa runt nollorna mellan aktiviteter och lektioner. I en phösares uppdrag ingår i princip att vara tillgänglig under de första tre veckorna och fungera som kompis/hjälte/förälder/guide. Phösarna är klädda som på bilden, med overall, kårmössa och solglasögon. En phösares identitet är hemlig under hela nolle-p och avslöjas inte förrän i slutet. Identiteten hos sin phösare är widely diskuterat bland nollorna och man kommer väldigt nära sina phösare utan att riktigt veta vilka de är, vilket är en väldigt spännande situation! 

3) Adeln, högsta rangen av frivilliga studenter! Adeln har frack, går långsamt, och får inte prata med någon utan hjälp av sin:

4) Överphösare, eller ÖPH, som fungerar som adelns guide och har näst högst rang. All kommunikation med adel sker genom ÖPH.

Utöver rollspelet förekommer också en hel massa aktiviteter, lekar, lära-känna-övningar, och (om man vill), öldrickande. Nolle-p är helt frivillig att vara med på men är ett utmärkt sätt att lära känna sina nya klasskamrater, sin nya stad och universitet. Vad jag vet är i princip alla nollor deltagande och eftersom universitetet är väldigt integrerade i studentlivet förkommer inte förnedring osv! För att få vara phösare måste man genomgå ledarutbildning och alkoholutbildning. Det är ett väldigt bra sätt att lära känna varandra och allt man kan göra i Luleå :D 

Jag har varit med två gånger, både som nolla och phösare, och jag har haft sjukt kul båda gångerna! Jag har inte bara fått lära känns min egen klass, utan också klassen under mig (som jag phöste) samt massa folk i andra program! 

Man får lära sig allt om studentliv, typ vad en sittning är, skillnaden på fin- och fulsittning, delta på båda sorterna, klä ut sig, tävla mot andra klasser osv osv osv. Man får lära sig dryckesspelen caps (studenternas egen sport) och Matt Damon som båda spelas med kapsyler. Man får också se vad man kan engagera sig i på campus och det finns något där för alla! Jag tex var engagerad i kören Embla, det finns också spex, programföreningar, studieinriktade föreningar, i princip varje sport man kan tänka sig, spelföreningar, dataföreningar, elföreningar, föreningar som ordnar sittningar och event, efterfestlokaler och mycket mer. 

Mer info on molle-p finns här!