4. apr, 2017

Satellit, satellit åååhhååå

Idag har det varit en riktig standard-måndag! Jag har suttit och försökt läsa in mig på kommunikation mellan en mikrokontroller och våra instrument till vårt ballongprojekt. Det är väldigt intressant men extremt tråkigt att skriva om, vilket leder till en fin liten bloggtorka. Det mest spännande som hände var typ att jag satt och lärde mig allt om en accelerometer bara för att upptäcka att det inte alls var den vi skulle ha. Employee of the month.  

Efter lunch hade vi lektion i Rymdfarkosters delsystem, det är lite coolare! Eftersom vi är i början av kursen är det fortfarande rätt mycket repetition av andra kurser vi har haft, idag var det bandynamik. Det är kort och gott HUR saker rör sig i rymden, typ vilken höjd satelliten befinner sig på, om den snurrar i en rund bana eller elliptisk, vilken hastighet den har osv osv osv. Allt är ju bara fysik och ekvationer, vilket innebär att man hela tiden kan räkna ut var den befinner sig och var den kommer vara vid en viss tidpunkt. 

Man brukar höra att tid är pengar, men dagens visdomsord från dig till mig är "Vikt är pengar". Anledningen till att vi repeterade ekvationerna för hur satelliter rör sig var för att vi skulle räkna ut hur man tar sig från punkt A till punkt B med så lite bränsle som möjligt! Inte för att bränslet i sig är dyrt, utan för att man helt enkelt inte får upp så mycket med satelliten när man skickar upp den. Det får helt enkelt inte plats eller väger för mycket. Då är man ju som i en liten knipa, om man vill ha sin satellit på 36 000 kilometers höjd men bara kan transportera den till typ 20 000 km. Inte bra. 

För övrigt är 36 000 kms höjd det som kallas geostationär bana. Som namnet hintar innebär det att satelliter på den här höjden är geostationär, dvs snurrar med samma hastighet som jorden. Då kan man ha en och samma satellit över sig hela tiden vilket är bra om man vill följa väder eller klimatförändringar på ett specifikt ställe! :)