6. mar, 2017

Team EXIST

En av de bästa sakerna med att plugga rymdteknik är att man kan göra coola projekt. Det har jag och många andra i min klass gjort! Vi ska designa och bygga ett experiment som ska sitta på en väderballong, åka upp på 20-30 km höjd och mäta infraljud, dvs det ljud som är för lågt för att människor kan höra det. 

Varför är det bra att mäta infraljud på så hög höjd?

Det har bara gjorts typ 4 gånger i historien innan, och ALDRIG i Europa! Det finns massa saker man kan lära sig av det också, till exempel skickar jordbävningar, vulkaner, meteorer, laviner och en shit-ton av andra coola saker ut infraljud. Om man kan lära sig av det här på jorden kan man också mäta det på andra planeter, så man inte behöver gräva sig igenom hela Mars för att få reda på om vulkanerna på planeten fortfarande är aktiva. Man lyssnar efter skiten istället. Smart.

Det som är coolt med det här är att vi får experthjälp från folk som jobbar på Rymdstyrelsen, DLR (tyska rymdorganisationen) och European Space Agency. (Det var till exempel därför jag var vid ISS kontrollcenter i Tyskland förra veckan!) Vi får också vara med om ett riktigt ballongsläpp från Esrange, och vi får göra något praktiskt av allt det vi lärt oss i våra kurser. Kort sagt är det det här man längtar efter under det första året av matte och fysik.