1. aug, 2016

Personliga berättelser från Columbiaolyckan

Igår kväll hade vi en panel som inkluderade:

- John Connolly, vår director som jobbade med utredning av Columbiaolyckan

- Jonathan Clark vars fru Laurel Clark var en av astronauterna ombord

- Rona Ramon vars man Ilan Ramon också var en del av besättningen 

- Doug Hamilton, flight surgeon under Columbiaolyckan

Det var väldigt känslosamt att höra om deras berättelser. Columbia förolyckades under återinträdet i atmosfären pga ett frigolitblock som hade lossnat under uppskjutningen och slagit hål på en värmesköld på vänstra vingen. Rona och Jonathan berättade om hur de och deras familjer stod och väntade på att rymdfärjan med deras familjemedlemmar skulle landa. De kunde höra från en högtalare hur NASA-ingenjörerna i kontrollrummet pratade med varandra och med astronauterna i rymdfärjan och de hade en klocka som tickade ner till sekunden när färjan skulle landa. De hörde att någon i kontrollrummet sa "Copy you pressure warning". Jonathan, som jobbar på NASA, förstod att det inte var bra. Sen kunde de inte höra nåt från kontrollrummet längre. Klockan tickade ner och stannade på noll och inga familjemedlemmar kom...

Jag pratade lite med Jonathan efteråt och han sa att bara fem minuter efter att de hade fått det definitva beskedet att alla hade omkommit så lekte barnen med varandra. Det var det mest surrealistiska han varit med om, sa han. 

Allt igår var inte sorgligt! Vi hade pingisturnering och jag förlorade i semifinalen mot han som vann. Kineserna var väldigt imponerade av mina massiva skills och flera av dem har kommit fram idag och velat prata om J-O Waldner, haha!