28. jul, 2016

Kulturkväll numero dos

Igår var det kulturkväll nummer två och Belgien, Ryssland, Norge, Colombia och Kina presenterade sina kulturer! Bilden är på mig och två av de ryska tjejerna. Som jag skrev var jag delaktig i Norges presentation och det gick bra, jag spelade rollen som den svenska busschauffören som fick betalt i fisk.

Idag har vi haft väldigt intressanta föreläsningar! En av dem handlade om rymdjuridik och föreläsaren tog upp ett fall från när en satellit hade gått sönder. De skickade upp ett astronautteam för att hämta ner den till USA för att laga den och när de landade med rymdfärjan fick de böter för att de tog in odeklarerat gods i landet! Det slutade med att man fick göra ett undantagsfall den gången, men det här är ett stort problem eftersom de lagar vi har inte är så utvecklade inom rymdområdet. 

Efter det hade vi en lektion av Emily Nelson som är flight director på NASA. Det var jättespännande att lyssna på! Hon berättade mycket om hur det var att sköta kommunikationen mellan de olika stationerna som har kontakt med ISS. Det officiella språket på ISS är engelska, men alla astronauter måste kunna både engelska och ryska. Markstationerna har dock inte samma krav vilket kan göra det svårt när folket på NASA i Houston ska ha möte med till exempel folk från Jaxa i Japan eller någon i Moskva. Oftast har de tolkar med för att det inte ska bli fel! 

Ikväll ska vi åka till Jordanien och se Petra! Det blir säkert jätteroligt (så länge vi kommer tillbaka in i Israel sen...). Vi är tillbaka på lördag så jag kan nog inte skriva nåt här förrän då! :)