21. jul, 2016

Hur man mår efter 8 timmar i rymddräkt

Tydligen inte så bra. De senaste dagarnas lektioner har handlat mycket om det, hur kroppen påverkas av rymden och tyngdlöshet. De flesta vet nog att musklerna och benen försvagas mycket, men visste ni att det är vanligt att astronauter får blånaglar när de har rymddräkt på sig? Det beror på att fingrarna hela tiden utsätts för svagt tryck för att rymddräkten är svårmanövrerad, speciellt i finmotoriken, och när astronauterna sträcker sig efter saker tar den emot. Man får också brännsår av friktion från materialet i den och tydligen är det vanligt med skärsår också - det är inte så glamouröst som man kan tro! Utöver det måste man ha blöja och kateter, det är ju också kul.

Tydligen måste man svälja tandkrämen när man borstar tänderna i rymden! Det beror på att man för det första inte har någonstans att spotta ut det och för det andra återanvänder man allt vatten, även saliv, urin osv. Eftersom astronauterna befinner sig i mikrogravitation fördelar sig vätskorna i kroppen på ett annorlunda sätt mot om man befinner sig på jorden. Det finns ingen kraft som drar ner det i benen och fötterna utan huvudet sväller upp lite, vilket skapar nästäppa. Pga det är tabascosås väldigt populärt att ta med sig upp i rymden om man vill ha någon form av smak på maten! (Lisa och David, tror ni skulle trivas!)

På söndag har vi får första tenta! Den består bara av kryssfrågor och är 30 min lång, men det är otäckt ändå! Mest för att det innebär att vi inte kan tillbringa hela helgen på stranden...