18. jul, 2016

Just another day at ISU

Idag har vi haft en lektion av ISU's president (som jag åt middag emd i förrgår) om hur man får allmänhetens intresse av rymdteknik och hur man gör för att marknadsföra det man gör beroende på om man är en rymdorganisation som ESA eller NASA, ett företag som Spacex eller en välgörenhetsorganisation. Det var väldigt intressant och det är många innovativa personer här som vill starta egna rymdföretag så för dem är det nyttig information!

Vi har precis avslutat föreläsning nummer 2 av astronauten Jeff Hoffman som handlade om International Space Station och de olika expermienten som astrounaterna där utför. Det var vääääldigt mycket intressanta anekdoter som togs upp (jag älskar sånt!), exempelvis är det väldigt viktigt att man har någon typ av centrifug när man ska koka något pga att gasen som bildas inte stiger till ytan eftersom ISS befinner sig i mikrogravitation (tyngdlöshet). Om man inte rör om på något sätt stannar gasen längs med den varma ytan och bildar istället ett isolerande lager till vätskan man vill koka. 

Astronauterna äter också D-vitamintabletter precis som vi i Kiruna gör! Det är främst för att minska benskörheten som är en effekt av mikrogravitation.

 

Nu ska vi ha en föreläsning om vad man haft för nytta av rymdindustrin och vilka tillämoningar som finns av tekniken som utvecklats för att användas i rymden. Föreläsningen hålls av NASA-astronauten Jessica Meir som också är en alumn från ISU! Fett cooooolt!

Ikväll ska vi ha astronautpanel som Jessica också ska vara med i där vi får chansen att ställa egna frågor till dem och höra dem diskutera hur det är att ha varit i rymden!