16. jul, 2016

SOVMORGON <3

Idag har vi varit helt lediga för första gången! Det var så himla skönt att få mer än 4 timmar sömn (även om det såklart är mitt eget fel att jag inte sover mer än så på vardagarna...). Idag har vi tagit det väldigt lugnt! Jag har skrivit upp mig på att vara med i Space Band, jag ska sjunga medans några andra spelar och sjunger också. Det är våran director John Connolly som håller i det så det var lite nervöst att börja sjunga så att säga... Sen var jag och min italienska kompis Damiana och simmade vilket var roligt! 

Jag har precis kommit tillbaka från middagen och jag åt med en av IT-killarna och självaste presidenten av ISU. Han var väldigt trevlig (och väldigt respektingivande, ingen jag skulle vilja ha ett horn i sidan till) och när jag sa att jag var svensk sa han:

"Åh, jag jobbar mycket med en av dina landsmän, Christer Fuglesang. Jag var chef över honom när han utbildade sig till astronaut." 

Vi det uttalandet ville jag såklart ställa mig upp och skrika något i stil med "VAD I HELVETE FYFAN VAD JÄVLA COOLT HAN ÄR JU ASGRYYYYYYM JAG HAR HANS KRÅKA INRAMAD ÖVER MIN SÄNG HEMMA" men som den civiliserade person jag är satt jag ner och sa "Det var väldigt trevligt att höra, jag har hans autograf på väggen hemma". Han skrockade lite, dömde mig i tysthet för hur liten och oerfaren jag är och svarade sen på 100 av mina frågor om hur det var att jobba med ISU osv. 

 

Vi har också fått välja vilket team project vi vill göra! Själva strukturen och uppbyggnaden av hur SSP inkluderar tre stycken moment, kärnlektioner, team project och inriktning av huvudämne. Dessa tre är fristående från varandra och för team project finns det tre alternativ:

- Artificiell gravitation

- Space big data 

- Nya upptäckter av miljön på Mars

Jag har valt Mars-projektet, det är ett ämne som jag verkligen är intresserad av och inte kan så mycket om så det ska bli väldigt kul att få fördjupa sig i det! Det var också det ämne jag fick så jag är väldigt nöjd! Mitt andraval var artificiell gravitation vilket också var huuuur coolt som helst, det projektet är faktiskt sponsrat av ett företag utifrån som vill bygga en rymdstation med artficiell gravitation för 200 personer i omloppsbana med jorden, och SSP-deltagarna roll är att hitta en lösning för hur det ska kunna vara möjligt. Big data-projektet verkar ocks väldigt intressant. Det handlar om hur man kan tillvara på alla de miljoner bytes av data som skickas av satelliter varje dag, men som aldrig görs något med! Det finns helt enkelt för mycket information lagrad men inga slutsaster eller analyser av det. 

Något som också är spännande är att några från varje team project-grupp får åka till Guadalajara i Mexiko i september för att presentera sina upptäckter på International Astronautical Conference! Jag har ansökt om att få följa med men jag tror inte att det är så stor chans - jag är en av de som har minst erfarenhet av rymdindustrin här. Det är väldigt roligt hur stort intresse folk utifrån har av det som händer på SSP, exempelvis ska vi som har Marsprojektet ha tät kontakt med killen som är chef över utforskning av Mars på NASA. SSP i sig är väldigt unikt för att det är folk från massa olika bakgrunder kopplade till rymdindustrin, det är såklart flest ingenjörer och andra forskare och vetenskapsmän, men det är också många advokater som sysslar med rymdjuridik och en av mina rumskompisar, Mor, är högstadielärare i fysik. Det är bredden som gör att resultatet av de här projekten är unika och faktiskt ansedda att vara i den absoluta toppen av utvecklingen pga att de ofta är innovativa. Det känns väldigt surrealistiskt att få vara med om det!

Det finns så himla mycket jag känner passionerat för här och jag skulle kunna prata i evigheter om hur BRA allt är!

Också: Jag vet inte om ni har sett att mamma kommenterade på förra inlägget, men om man vill se öppningsceremonien finns den här: https://m.youtube.com/watch?v=UVBHD-UQyBI. Jag dyker upp någon gång runt 8 min. Kan rekommendera att se slutet när hälsningen från ISS spelades upp!

En annan helt jävla otrolig grej är att vi ska få våra studieintyg för att vi har deltagit i SSP signerade av självaste Buzz Aldrin! Kan fortfarande inte riktigt smälta detta!

Okej så det var nog allt för idag! Imorgon har vi lektioner igen, eftersom judar har sabbat på lördagar är arbetsveckan från söndag till torsdag. Ha det bra! :D 

PS. Ber om ursäkt att det är massa stavfel och lite rörigt, jag har inte så mycket tid till att skriva här och definitivt inte att korrekturläsa! Jag hoppas ni hänger med ändå. :) DS