14. jul, 2016

Space Environment

Nu har vi ännu en lektion med Jeff Hoffman, den här gången om rymdens miljö, vilket är ungefär samma innehåll som vi haft i kursen Rymdens fysiska omgivning. Väldigt intressant att höra om det av någon som faktiskt varit där dock! Nu berättar han om när han såg ett fenomen som kallas space glow, något vi också läste om i Kiruna. Pga att syret i övre atmosfären är enkelatomigt och inte molekylärt skapar det ett glödande ljus när det träffar rymdfarkosten vilket tydligen är väldigt vackert!

Igår hade vi en stor föreläsning, också med Jeff Hoffman, där han berättade mer om hur de reparerade Hubbleteleskopet efter att de hittade ett konstruktionsfel när det var i omloppsbana. Det var sjukt intressant! (Sandra, när vi var på Kennedy Space Center förra året såg vi en iMax-film som du somnade till, kommer du ihåg? Den filmen handlade om just den här expeditionen!) Jag fick också prata lite med honom efteråt. Han var väldigt artig och tyckte att det var roligt att jag blivit inspirerad av bilderna som tagits av Hubleteleskopet. Självklart har han hört det tusen gånger förut, men ändå! 

Senare idag ska vi ha bandynamik och sen mer om hur lagar och juridik fungerar i rymden. De brukar säga att ISU (International Space University) egentligen står för Insufficient Sleep University, och jag börjar förstå varför! Alla är så trevliga och om man har föreläsningar mellan 9-21:30 vill man gärna ha tid att umgås med dem vilket får göras på kvällen. Det är tur att ämnena är intressanta, annars hade det varit svårt att hålla sig vaken!