Blogg

27. okt, 2017
Min andra blogg

Om man skulle känna att den här bloggen står still men ändå känner ett sug av att veta vad jag gör om dagarna kan man kolla här! Innehållet är misstänkt likt innehållet på den här bloggen, men vafan, det är alltid nåt nytt!

6. okt, 2017

Hejhej!

Idag har jag besökt Mechanical Systems Laboratory här på European Space Agency! Det var fett coolt (typ som jag tycker att allt är här). Om ni läste mitt förra inlägg minns ni kanske att jag skrev om Orionkapseln, som ska ta folk till Mars. Idag har jag sett tester av delar av den! Manicken nedanför utför tester i vakuum och extrema temperaturer. Eftersom det är precis det det innebär att åka upp i rymden är det, som ni kanske förstår, det ganska bra att testa sina grejer! Den stora metallgrejen har två kammare, en som är superkall (typ -240 grader Celsius) och en som blir varm (upp till 600 grader Celsius). Mellan de två kamrarna går som en liten räls, och sen skjutsar man sina satellitdelar fram och tillbaka för att testa snabba temperatursvängningar. Just idag var delar till Orionkapseln där inne!

IMG_9385

På den här bilden kan man verkligen se att det är något kallt som händer där inne i kammaren, hela den där vita grejen på det svarta "stupröret" är kondens!

IMG_9386

Nedan synes fett taggad tjej som vanligt.

IMG_9389

 

Labbet är en del av ett s.k. clean room. Det innebär att man måste ha speciella kläder på sig för att inte smutsa ner prylarna där inne. Innan man går in måste man till och med gå på en matta med klister på för att ta bort den värsta smutsen från ens skor! Det här clean room:et är inte speciellt strikt, det finns såna där man måste ha hårnät och gå genom luftslussar och skit för att komma in.

Annars har min vecka varit ganska bra! Musikfestivalen i Amsterdam var amazing, jag, Emilie från Norge och Cristina från Danmark var där och lyssnade! Fint. IMG_9318

Det har också varit festival i Leiden där jag bor, tydligen drev holländarna ut spanjorer härifrån för x antal hundra år sen och det firar man, kan man lugnt säga. De flesta har ledigt den här dagen, inte vi, men vi hade kul ändå. Inte minst genom att kolla på alla andra.IMG_9347[1]Ha en fin helg hörni! Hoppas ni har det bra.

Hannah

 

29. sep, 2017

Hejsan hallå!

Idag har jag besökt biblioteket här på ESA. Rad efter rad med böcker om astronomi, astrofysik, satelliter, telekommunikation, elektronik... Jag var i princip som den sär emojin, ni vet den med hjärtögon, hela tiden. Jag önskar verkligen jag hade en månad eller två till att bara hänga där och läsa så mycket jag kan. Jag vet inte hur ni är, men jag har alltid älskar böcker och läst massor (Harry Potter fan 4 life). Nu kanske de inte har Harry Potter på biblioteket här, men jag skulle inte ha något emot att läsa två-tre böcker om svarta hål heller.

220px-BH_LMC refranero-655x368

Nu har jag varit här i en månad redan, jag kan inte förstå att det har gått så fort. Mycket tid har gått åt till att sätta sig in i ämnet, gå på möten, ha allmäna introduktioner till stället osv. Det har hittills varit väldigt annorlunda mot att vara student. När man pluggar har man ju ofta en klar uppgift att lösa (typ en inlämningsuppgift), men här är det väldigt mer flytande. Jag får jättebra guidning av min handledare Tomasz, men jag är också mer ansvarig själv för att sätta upp målstolpar. Jag tror att det här är väldigt viktigt att lära sig, och förmodligen den största svårigheten med att gå från universitetet till arbetslivet.

Det bästa med att bo i Nederländerna är att det är nära exakt allt! När man har bott i Kiruna, och alltså har 40 mil till Luleå och det klassas som 'nära', är det svårt att vänja sig vid att man kan cykla till Haag eller Amsterdam på några timmar. Imorgon ska jag till just Amsterdam och gå på indie-festival, det ser jag massor fram emot!

Min handledare jobbar på ett såååå coolt projekt, Orionkapseln! Den kan ses på bilden nedan, och är tänkt att tas i bruk om fem år ungefär. Det är första steget för människan att ta sig till Mars!

orion

Det har i princip inte byggts någon farkost som kan ta sig längre än Low Earth Orbit - den lägsta banan man kan ha runt jorden, sen man åkte till månen på 60- och 70-talet! Low Earth Ortbit, eller LEO, innefattar alla satelliter upp till och med 200 mils höjd över havet. Internationella Rymdstationen, där astronauterna är, ligger som jämförelse på ungefär 40 mils höjd. För att kunna frakta folk dit och tillbaka har det genom åren funnits flera olika farkoster, där de mest kända är space shuttle, eller på svenska rymdfärjorna! Här nedan ses rymdfärjan Atlantis som byggdes på 80-talet, en av totalt fem rymdfärjor. (Atlantis är den flygplansliknande svartvita saken på bilden till vänster. Den orangea och vita raketen separeras från rymdfärjan, som fortsätter själv som på bilden till höger. Efteråt landar den som ett glidflygplan.)

atlantis KSC_Atlantis_Highres_932

Aldrig har det byggts en farkost som ska kunna frakta människor så långt som till Mars, så ni kan ju tänka er att detta är banbrytande. Och, som praktikant, sjukt coolt att vara i närheten av. Orionkapseln är i första hand ett projekt av NASA, men servicemodulen är europeisk och byggs av ESA! Servicemodulen är den del som har hand om bla styrraketer, ser till att allt har rätt mängd elektricitet, och mycket mer. Man skulle kunna jämföra det med en bil - NASA's del är själva karossen, det vill säga den del av farkosten där astronauterna kommer att vara. ESA har hand om det under motorhuven.

Sist men inte minst vill jag rikta mig till alla er som redan är ingenjörsstudenter: ansökan för praktikplatser på ESA 2018 har öppnat och kan hittas här! Jag kan inte nog mycket rekommendera att söka - ESA är så pass stort att man kan jobba med de flesta typer av ingenjörsinriktningar. Man behöver alltid inte läsa något rymdinriktat alls. Har man det minsta rymdintresse, eller intresse av att vara på en internationell arbetsplats, kan jag inte nog rekommendera att söka! Hör gärna av er till mig (hannah.petersson@hotmail.se) om ni har frågor eller vill ha tips.

Ha en fin helg alla!

24. sep, 2017

Min roomie Tara var med på australiensisk TV häromdagen. Är hon inte supercool? Hon är dessutom ett toppexempel på att man kan göra vad man vill, bara man försöker! Hennes blogg är här: https://taraustralis.com/ och där kan man läsa om när hon till exempel cyklade Irland runt, eller hur det går när hon startar sitt eget social-media-in-space-företag! Fett coolt.

15. sep, 2017

Hejsan hoppsan bloggen! Idag tänkte jag berätta om hur en helt vanlig dag som ingenjörspraktikant ser ut!

07.00 - Jag stiger upp ur min ljuvliga säng (iallafall i teorin, i verkligheten är det nog närmare 07.20). Jag är supermorgontrött, och därför hjälper det att veta att jag får frukost när jag kommer till jobbet. Från Leiden där jag bor, till Noordwiijk där ESA ligger, är det runt 12 km och jag har börjat cykla varje dag. Detta gör jag främst för att det är dyrt att åka buss, men också för att det är rätt skönt! Jag snodde denna bild av en kompis, Tudor, för att visa hur fint Leiden är (när det är fint väder...):

 

21751459_1787450917936596_7313074604063423213_n

Det är verkligen sant det de säger: alla i Nederländerna cyklar. De lever sina liv på cyklar! Häromdagen cyklade jag förbi ett par som pussades hejdå medans de cyklade, saktade inte ner eller någonting, för att sedan cykla åt olika håll. Tre sekunder senare cyklade jag förbi ett annat par som bråkade medans de cyklade. Jag tror inte det finns nåt de inte gör på cyklar, förmodligen föds de på cykelsadeln också. Anyway.

08.30 - Äter frukost på ESA! Om man jobbar här får man halva priset på rubbet i cafeterian, vilket är underbart om man är van vid svenska priser. 4 kr för en cappucino? Ok! 8 kr för ett glas färskpressad apelsinjuice? Det tar vi! 

9.00 - Går upp till kontoret!

21622069_10155616610842432_925895276_n 

Jag delar kontor med min handledare Tomasz, han är från Polen och supertrevlig. Varje gång det är något jag inte förstår släpper han allt och förklarar det för mig. Kunde inte varit bättre. Jag sätter på min dator, kollar vilka nya mejl jag har fått osv. 

9.30 - Fika. Viktigt.

9.45 - Här har jag tid att jobba med mitt projekt! Idag till exempel har jag jobbat med saken ni ser här nedanför:

21763798_10155616610717432_581314739_n

Det här kretskortet är en uppgraderad version av ett kretskort som sitter på en mini-satellit. Om allt går som det ska kommer den att åka upp i rymden i februari! Den svarta lilla fyrkanten mitt på det gröna kretskortet är en mikrokontroller, och sladdarna som sitter i kortet går till min dator. På datorn har jag ett program som gör att jag kan programmera mikrokontrollern. Idag till exempel har jag försökt få den lilla lampan till höger om den svarta sladden att lysa (som ni kanske ser lyser den i rött!). Det är alltid en av de första sakerna man gör när man börjar lära sig hur man ska programmera en mikrokontroller, få lampor att blinka. Det är betydligt mer tillfredsställande än man skulle kunna tro när det fungerar! ;) 

Om jag har tur kommer det jag jobbar med också åka upp i rymden en dag. Vi får se!

11.00 - Idag kl 11 följde jag med min handledare till ett möte med Texas Instruments, ni kanske känner igen det företaget för att de tillverkar bland annat miniräknare! Något de också håller på med är sensorer som är tillräckligt bra för att flyga i rymden, så de presenterade lite om hur deras produkter klarade strålningstester. 

12.30 - Lunch! Viktigaste stunden på dagen! För det mesta äter jag lunch med några andra praktikanter, och det brukar vara väldigt kul. Det är ett gäng roliga personer. Utanför cafeterian där vi äter mat har de en stor poster med Rosetta på. Rosetta är en satellit som åkte till en komet, och är en av mina favoriter byggda av ESA. Som den fangirl jag är tar jag selfie med allt jag ser som är coolt (dvs typ 90% på hela bygget).

21763858_10155616610517432_849027490_n

13.15 - Idag var det en speciell dag, för det är dagen Cassini crashar in i Saturnus! Cassini-Huygens är ett projekt av NASA (Cassini) och ESA (Huygens) som tillsammans åkte för att utforska Saturnus och dess måne Titan. Satelliten skickades upp i rymden 1997 (alltså 20 år sedan!) och år 2005 separerade Huygens från Cassini för att landa på Titan. Det är första och enda gången man har lyckats med det! Cassini har sen dess legat i omloppsbana runt Saturnus, men nu har den blivit gammal. Vad gör man då? Man crashar den! Detta gör man även med satelliter i omloppsbana runt jorden så att det inte ska bildas så mycket rymdskräp. Även fast det låter ganska extremt behöver man inte vara rädd för att få en satellit i huvudet - allt brinner upp i atmosfären. 

Bildresultat för cassini huygens

Idag var det alltså Cassinis tur att göra detta, och det var en livestream igång här på ESA som följde eventet. Ni kan tänka er att det är en bitterljuvt på något sätt om man kanske har jobbat med Cassini-Huygens i 30 år eller så, så därför är det en ganska stor grej när det är sista dagen av ett så stort projekt som Cassini har varit. Det var många som till och med grät. Jag kan bara hoppas att vara en av dem om 30 år när jag jobbat på mitt egna projekt! ;)

14.30 - Back to work! Igår hade vi ett möte med de som jobbar på min avdelning, och jag presenterade mig själv och det jag ska jobba med. Såhär såg första delen på min presentation ut: 

21754398_10155616610372432_1525542133_n

Presentationen var väldigt informell och jag fick många kommentarer och tips på hur jag ska tänka och göra. Det är väldigt bra, eftersom jag är här för att lära mig. Jag håller på att kolla upp olika sorters rymd-termometrar att använda för att koppla till mitt kretskort, så jag fick massa tips angående det! 

16.00 - Fika med praktikanterna. 

17.30 - Efter att ha jobbat lite till brukar jag gå till ett ställe som heter ESCAPE. Det ligger här på ESA's område och är dit man går efter att man har jobbat - de har en bar, pool, olika klubbar man kan engagera sig i... Hittills har jag gått med i en kör och i pingisklubben! Det händer också att man tar en öl eller två efter man har tränat. Det är här man hänger liksom, och det är kul eftersom det är så många nationaliteter och personer som är alltifrån min ålder till såna som har jobbat här i 40 år och som man kan fråga om coola rymdsaker. Sen cyklar jag hem, snackar lite med Matt (från USA) som jag bor hos, och sen sover jag! 

Tomorrow: repeat!